CARBOHIDRATII MA INGRASA?

NICI DECUM! Departe de a fi inamicii sanatatii! Carbohidratii reprezinta o resursa energetica de neinlocuit pentru organism. Exista organe si tesuturi extrem de importante, ce „respira” datorita carbohidratilor. Creierul, cordul, hematiile si anumite arii renale sunt dependente de glucoza ca sursa de energie.
Toate cartile de nutritie si dietetica arata ca o buna parte din caloriile zilei trebuie sa vina din carbohidrati. Carbohidratii sunt de doua feluri: digerabili, in care inscriem zaharurile (substante cu gust dulce, abundente in fructe, miere, siropuri, zahar) si carbohidratii cu molecula lunga, de tipul amidonului; si nedigerabili, de tipul fibrelor. Un aliment bogat atat in carbohidrati digerabili, cat si in carbohidrati nedigerabili este aproape intotdeauna un aliment care poate fi ales fara mustrari de constiinta.
Care sunt carbohidratii sanatosi:
Alegeti alimente bogate in fibre. Ele vor scadea indicele glicemic al produsului. Acesta se va digera mai lent, glucoza va fi eliberata incet si, deci, absorbita treptat. Secretia de insulina va fi, de asemenea, solicitata treptat, iar glicemia nu va suferi variatii extreme. Un exemplu clasic este cel al produselor cerealiere integrale. Ele ofera carbohidrati sanatosi, fie ca sunt consumate sub forma de paine integrala, paste integrale sau boabe fierte ca atare (orez nedecorticat).
In afara de cereale integrale, surse de carbohidrati sanatosi pot fi si legumele, leguminoasele, chiar si fructele.
Ce fel de carbohidrati furnizeaza fructele
Fructele sunt mai bogate in zaharuri, considerate defavorabile metabolismului uman (atunci cand sunt consumate in cantitate mare), tocmai pentru ca absorbtia lor este rapida. Determinand o crestere brusca a glicemiei, suprasolicita pancreasul. Totusi, in cazul fructelor, prezenta fibrelor incetineste absorbtia de altfel rapida a zaharurilor, ceea ce le face cu mult mai indicate, in raport cu, sa spunem, o prajitura sau o bautura racoritoare. Desi zaharurile nu sunt tocmai sanatoase, daca sunt ingerate alaturi de alte alimente, eventual si cu multe fibre, au un impact moderat asupra metabolismului. De exemplu, daca aveti de ales dintre un fruct foarte dulce si un suc natural din acelasi fruct, este mai sanatos fructul ca atare.
Diete bogate vs diete sarace in carbohidrati: avantaje si dezavantaje
Desi lucrurile par complicate, retineti ca cei mai sanatosi sunt carbohidratii din alimentele vegetale, putin prelucrate, de tipul legumelor, fructelor, leguminoaselor si cerealelor integrale. Desigur ca dulciurile nu sunt foarte indicate, insa nu trebuie considerat pacat mortal daca mancati o prajitura. Doar ca acest lucru trebuie sa fie rar, ocazional, nu o regula. In aceste conditii, metabolismul nu va avea de suferit si veti fi multumit si pe termen scurt (ca v-ati facut o placere culinara), si pe termen lung (pentru ca nu ati adus un deserviciu propriului organism).


‼️⛔️. Dupa diagnosticul cu diabet zaharat, vei afla ca pe langa medicatie va fi nevoie si de o dieta alimentara speciala. Chiar daca parea greu la inceput sa iti calculezi tot ce pui in farfurie, in timp vei putea sa iti elaborezi meniurile fara efort. Cand vei invata ce si cum sa mananci, carbohidratii vor fi cei mai importanti de pe lista ta.
Hidratii de carbon, cunoscuti si sub denumirea de carbohidrati, glucide sau zaharide constituie o materie prima importanta in alimentatie, din care organismul isi sintetizeaza substante necesare. Glucidele (G) sau carbohidratii (CH) constituie principala sursa de energie (50-60%, in medie 55%) din necesarul caloric al organismului uman.
In cazul tau, ca persoana cu diabet zaharat, carbohidratii sunt cu atat mai importanti, deoarece glucidele sunt responsabile de cresterea glicemiei dupa ce mananci. Pentru a avea o glicemie buna si a profita de aportul nutritional al fiecarui aliment in parte, va trebui sa poti recunoaste toate tipurile de carbohidrati si sa inveti sa calculezi in ce masura iti vor influenta glicemia, raportat si la cantitatea de insulina pe care ti-o injectezi sau la medicatie.
Principalele surse de carbohidrati permisi in diabet zaharat sunt: painea integrala, cerealele integrale, orezul, cartofii, legumele, fructele, leguminoasele (fasole, mazare, linte) si lactatele (preferabil degresate).
Glucidele pot fi clasificate in functie de viteza de absorbtie in doua categorii:
1. Cu absorbţie rapida: glucoza, zaharoza (zaharul), sucuri naturale de fructe, de exemplu de portocale, kiwi sau mere (continut de glucide: 11-14%).
2. Cu absorbtie lenta: paine, biscuiti, cartofi, orez (toate acestea conțin amidon), fructe (cu continut bogat in fructoza – transformata in glucoză, in ficat.)🎓⚠️ MIT DEMONTAT – Carbohidratii ingrasa! 🧐Daca elimini carbohidratii din dieta, vei elimina totodata principala sursa de energie a organismului. Asadar, este bine sa stii ca problema nu o reprezinta carbohidratii, ci pe care ii alegi, simpli sau complecsi.
Asadar, nu toti carbohidratii sunt un pericol pentru sanatate si silueta. Singurul motiv pentru care dietele sarace in carbohidrati ajuta la pierderea in greutate este acela ca, de regula, constau si intr-un aport caloric mai mic. Acesta este motivul pentru care slabesti urmand o dieta saraca in carbohidrati, nu reducerea cantitatii de carbohidrati in sine.
SI INCA UN LUCRU IMPORTANT SI esti pregatit sa faci o schimbare:Atunci cand consumi o cantitate de carbohidrati bogate in fibre, consuma o cantitate de apa 1litru/25 kg. Consumul de apa si miscarea sunt cei mai importanti factori care ajuta la digestie si absorbtie nutrienti. SI NU UITA ca orice mananci contine kcal.
Suntem in 2021 si ma bucur sa stiu ca nu doar telefoanele au evoluat, ci avem si solutii culinare slab calorice, dar bogate in Fibre.

Un lucru este clar: ca să faci față tuturor provocărilor zilnice, ai nevoie de energie. Care sunt sursele tale de energie zilnică? Astăzi te voi învață cum să alegi carohidratii în mod corect întrucât aceștia sunt foarte importanți în dietă.
Te invit să urmăreșți cu atenție video-ul următor (click pe imagine pentru a-l accesa) și să iei notițe:

Acum că știi cum să îți aprovizionezi cămara cu surse sănătoase de energie și ai înțeles diferența între diferite surse de carbohidrați, mai rămâne doar să mergi la cumpărături și să alegi întotdeauna înțelept.

In programele noastre personalizate tinem cont atat de carbohidratii necesari, cat de si aportul de fibre si mai ales Kcal.

AI AUZIT DE BETA-GLUCANI?

S-a demonstrat ca beta-glucanul din ovăz acționează asupra scăderii colesterolului din sânge. Colesterolul cu valoare ridicată esteun factor de risc în dezvoltarea bolilor coronariene. Beta-glucanii contribuie la menținerea colesterolului în limite normale.* Colesterolul cu valoare ridicată este un factor de risc în dezvoltarea bolilor coronariene. Boala coronariană are multipli factori de risc iar modificarea unuia dintre acești factori de risc poate avea sau nu un efect benefic.OatWell™este marcă înregistrată a DSM.

Beta Heart

3g beta-glucani ajută la reducerea colesterolului*
• 1.5g beta-glucani ajută la menținerea colesterolului** (1 măsură)
• Adaugă 2 măsuri în apă, băutura sau shake-ul tău preferat
• Fără zaharuri
• Fără îndulcitori artificiali
• Bogat în fibre (3g per măsură)
• 25 kcal per măsură

Programeaza-te pentru o analiza nutritionala sau cere detalii despre cum poti implementa un program personalizat pentru a avea sanatate pe termen lung.

Îmbunătățește-ți dieta Cu un conținut bogat în fibre și în același timp și o sursă de proteine. O porție de Beta heart® furnizează și 1.5g beta-glucani; un tip de fibre solubile ce se găsește în tărâțele de ovăz și care ajută la scaderea sau menținerea nivelului de colesterol. Comanda aici:

https://analulikova.com/contact/